1.Bosou
Bosou merupakan salah satu makanan tradidional yang terdapat di Sabah. Bosou atau dikenali juga sebagai Tonsom merupakan hidangan sampingan tradisional bagi kaum Kadazab-Dusun, sabah. Bosou ini kebiasannya dihaslikan dari ikan mentah atau daging yang akan dijeruk sekurang-kurangnya 5 hari atau 7 hari sebelum dihidangkan atau dimakan. Bosou yang telah siap akan diletakkan di bekas pelastik atau botol yang rapat supaya baunya tidak dan tidak dimasuk oleh lalat. antara bahan-bahan yang digunakan dalam menghasilkan bosou ialah, ikan mentah atau daging, nasi putih, garam, dan buah. Penyediaan Bosou ini adalah sangat mudah iaitu dengan mengambil ikan mentah atau daging yang telah dipotong-potong dan campurkan atau gaulkan dengan nasi, garam dan buah seperti nangka, nanas dan tuhau. selepas sebati, masukan dalam bekas yang mempunyai penutup yang kuat dan biarkan selama satu minggu. selepas satu minggu Bosou tersebuat boleh kita hidangkan atau makan.
2. Hinava
3. Tuhau
Tuhau adalah sejenis makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun yang diperbuat daripada tumbuhan E.coccinea(nama saintifik). Tuhau banyak terdapat di Tambunan, Ranau, dan Keningau, Sabah.
batang tuhau yang baru daimbil akan dihiris atau dihancurkan dan dicampurkan dengan cili merah dan cuka untuk menambahkan rasanya. Tuhau boleh dihidangkan pada bila-bila masa-masa.
wahhhh, rindunya dengan masakan sabah..
ReplyDeleteTuhau is my all time favouriteπππππ
ReplyDeleteWahhhh tuhau bah tu .. Sadap2 bahh
ReplyDeleteTuhau tu saya pernah makan ..sangat sedappp...
ReplyDelete